Zaštita na radu - propisi, cijene, obveze, ponude
Novosti iz zaštite na radu. Pregled obveza poslodavca i prava radnika. Cijena zaštite na radu, ponude, popusti.
Novosti iz zaštite na radu. Pregled obveza poslodavca i prava radnika. Cijena zaštite na radu, ponude, popusti.
Zaštita na radu u ugostiteljstvu bazira se na istim pravilima kao i u drugim djelatnostima. Prva stavka je koristiti uređaje sa sigurnosnim napravama i sprečiti bilo kakvo izlaganje radnika opasnosti, a ako to nije moguće potrebno je osigurati zaštitna sredstva. Najveći rizici koji prijete djelatnicima u ugostiteljstvu su opasnosti od padova i rušenja, požara i eksplozija te vrućih ili hladnih tvari. Slijede ih rizici od mehaničkih opasnosti, električne struje, bioloških radnih tvari, rada u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima, fizičkog napora i od neprirodnog položaja tijela.
Kod rada sa električnim uređajima provjerite jesu li uređaj i priključni kabel neoštećeni i ispravni. Ako uređaj ne radi ispravno potrebno ga je odmah isključiti i izvući utikač iz utičnice te ne koristiti dok se ne popravi. Vodite računa o zaštitnim napravama na uređajima – ne smiju se micati, a svaki nedostatak se treba prijaviti, a stroj isključiti do popravka. Najčešći strojevi s kojima se ugostiteljski djelatnici susreću su pile, mesoreznice, plinska trošila, friteze kod kojih prijete mehaničke opasnosti (porezotine), opasnosti od hladnih i vrućih tvari (vruća ulja), opasnosti od električne struje (strujni udar), opasnosti od požara i eksplozija. Ručni alat, poput noževa, može biti opasan te se treba koristiti samo kada je to potrebno te spremiti u ladicu kada se ne koriste. Treba voditi računa i kod nošenja tereta – najveća dozvoljena masa tereta za muškarce je 25 kg (osim za fizičke radnike), a za žene 13 kg ako su mlađe od 19 ili starije od 45 godina, odnosno 15 kg za starije od 19 i mlađe od 45 kg.
Osobna zaštitna sredstva služe kako bi se zaštitili djelatnici u slučajevima kada se opasnost ne može otkloniti na drugi način. Kod djelatnika u ugostiteljstvu propisana je odgovarajuća radna obuća i odjeća:
1. u proizvodnji hrane – hlače/suknja, košulja ili bluza ili kuta, kapa ili marama, cipele od kože ili od platna (kod grube obrade sirovina ili pranju suđa – pregača, rukavice, obuće od gume ili plastične mase)
2. Na istovaru/utovaru mesa – radna kuta ili hlače i košulja, kapa ili marama, kapuljača, pregača, čizme (plastične ili gumene). Radnici koji rade u hladnjačama i prostorijama s temperaturom ispod 0°C nose i bijela radna odjela preko zaštitnog odijela
3. Na utovaru ili istovaru pekarskih proizvoda – hlače ili suknja, košulja ili bluza (ili kuta), kapa, marama i pregača te cipele od kože ili platna
4. U skladištu ili prodavaonici kutu svijetle boje (ako radi s voćem i povrćem), odnosno kutu svijetle boje, kapu ili mrežicu za kosu za ostale namirnice te dodatno pregaču od gume, kao i gumene ili plastične čizme pri radu sa svježom ribom
5. Pakiranje rinfuzne robe – hlače ili suknja i košulja ili bluza, odnosno radna kuta te kapa ili marama i pregača bijele boje te cipele od kože ili platna
6. Ugostiteljski objekti u kojima se poslužuju hrana i piće– u boji hlače ili suknja te košulja ili bluza, odnosno radna kuta svijetle boje (ako se poslužuju samo pića onda je dovoljna i pregača u svijetloj boji)
7. Ugostiteljski objekti na točenju i spravljanju pića – dovoljno je košulja ili bluza te pregača u svjetloj boji. Šef sale, konobara ili šef servisa mogu nositi odijelo, frak, kostim ili haljinu u crnoj ili drugoj boji.
Jednokratne rukavice koriste se zbog osiguravanja sigurnosti hrane u procesu rada. Nose se kod direktnog kontakta s termički obrađenom hranom (zbog rezanja, slaganja, porcioniranja,...), kod hladne pripreme hrane (salata, sendviča,...) te kod izrade slastica. Moraju se mijenjati pri promjeni radnog procesa i dodira spremnika za otpad. Koriste se i kod čišćenja radnih mjesta sredstvima za čišćenje, nakon čega se moraju baciti.
Opasne radne tvari u ugostiteljstvu su kemikalije za čišćenje, pranje i dezinfekciju te deterdženti za pranje rublja. Svaka kemikalija označena je znakovima opasnosti te treba voditi računa o njihovom korištenju te pridržavati se pravila sigurnosti. Najčešći način trovanja je kroz probavni sustav i dišni sustav te kroz kožu.
Opasnost od požara izražena je u ugostiteljskim objektima, pogotovo onima s kuhinjom. Radno mjesto mora biti opremljeno dovoljnim brojem vatrogasnih aparata, a osoblje osposobljeno za rukovanje s njima. Također treba osigurati evakuacijske puteve te postaviti planove za evakuaciju. Treba voditi računa da, ako ne možete sigurno sami ugasiti nastali požar, morate obavijestiti najbližu vatrogasnu postrojbu. Jedni od najopasnijih požara u ugostiteljstvu požari su masti i ulja. Vrlo je važno pravilno postupiti i ni u kojem slučaju gasiti te požare vodom. Ako je došlo do zapaljenja masti i ulja u loncu ili tavi dovoljno je samo poklopiti vatru poklopcem i prekinuti dotok zraka. Ako je veći požar može se gasiti vatrogasnim aparatima sa CO2 ili sa prahom (S). Upute za korištenje aparata nalaze se na samom aparatu, a koraci su: (1) donijeti aparat na lokaciju, (2) izvući osigurač, (3) usmjeriti mlaznicu prema požaru, (4) pritisnuti ručicu na aparatu i na mlaznici ako postoji.
Kao i kod drugih djelatnosti i poslodavci u ugostiteljstvu moraju ispuniti određene obveze. Implementacija sustava zaštite na radu počinje izradom procjene rizika, temeljnog dokumenta koji treba odgovarati stvarnom stanju i kontinuirano se ažurirati sa svakom promjenom (nova radna mjesta, promijenjen broj zaposlenika, lokacije, naziva tvrtke,...). Svi radnici, uključujući i poslodavca, moraju biti osposobljeni za rad na siguran način i početno gašenje požara. Minimalno jedan radnik treba biti osposobljen kao ovlaštenik poslodavca te jedan za pružanje prve pomoći na 20 zaposlenih te dodatno jedan na svakih dodatnih 50. Ovo se odnosi na poslovnice i smjene - u svakoj poslovnici i svakoj smjeni (ako radi više od 1 radnika istovremeno) jedna osoba mora biti osposobljena za pružanje prve pomoći. U ugostiteljskom objektu treba provesti ispitivanja radnog okoliša i električnih instalacija. Elektroinstalacije možda ste ispitali kod ishođenja minimalnih tehničkih uvjeta, no kao i radni okoliš te radna oprema, one se ispituju periodički u zadanim rokovima. Radna oprema obuhvaća sve uređaje koji mogu predstavljati opasnosti (od porezotina, struje, opekotina, smrzotina, požara i slično) poput plinskih trošila, friteza, mesoreznica i slično. U svakoj prostoriji treba postaviti planove evakuacije te upoznati sve djelatnike sa procesom evakuacije. Treba osigurati dovoljan broj vatrogasnih aparata u svakoj prostoriji (koliko minimalno je potrebno ovisi o površini i djelatnosti prostorije - provjerite OVDJE). Ako radnici rade na poslovima s posebnim uvjetima rada i povećanim rizicima moraju redovito obavljati liječničke preglede. Svaki sustav zaštite od požara, gromobrani te vatrogasni aparati moraju se redovito ispitivati.
Autor: Administrator, 15. 06. 2017
Kategorije: zaštita na radu, ugostitelji
Ključne riječi: zaštita na radu, ugostitelji, ugostiteljstvo, zaštitna oprema, zaštita od požara
Zadnje vijesti:
Kratki pregled poslova stručnjaka zaštite na radu
Za sve koji žele postati stručnjak zaštite na radu i voditi zaštitu na radu kod poslodavca, pripremili smo kratki vodič što sve obuhvaća posao stručnjaka....
Pročitajte više
Objavljen novi Pravilnik o osposobljavanju i usavršavanju iz zaštite na radu
Ovaj pravilnik zamjenjuje stari Pravilnik o osposobljavanju iz zaštite na radu i polaganju stručnog ispita. Donosimo izmjene što se promijenilo i nove ZOS i ZOOP obrasce....
Pročitajte više
Kako samostalno voditi zaštitu na radu?
Sukladno Zakonu o zaštiti na radu poslodavac do 49 zaposlenih može samostalno ili putem svog ovlaštenika voditi poslove zaštite na radu ako ispunjava određene uvjete, odnosno vođenje može povjeriti vanjsko...
Pročitajte više
Psihofiziološki napori na radnom mjestu
Zaštita na radu obuhvaća i upravljanje psihofiziološkim naporima na radnom mjestu te je važno identificirati i smanjiti psihosocijalne rizike....
Pročitajte više
Minimalni tehnički uvjeti za ugostiteljstvo
Temelj kod otvaranja ugostiteljskog objekta je zadovoljavanje minimalnih tehničkih uvjeta. Potrebni uvjeti su propisani zakonom za pojedine objekte, a općenito što je potrebno za svaki ugostiteljski objekt nav...
Pročitajte više
Pravilnik o izloženosti statodinamičkim,psihofiziološkim i drugim naporima radnika
Ministarstvo zdravstva donijelo je ovaj pravilnik za zaštitu zdravlja radnika izloženih ovim naporima, a mi donosimo kratki pregled pravilnika....
Pročitajte više