Stručnjak zaštite na radu

Stručnjak zaštite na raduSve informacije o stručnom ispitu za stručnjaka zaštite na radu možete pronaći ovdje

OPĆI DIO STRUČNOG ISPITA ZA STRUČNJAKA ZAŠTITE NA RADU

Obavještavamo poslodavce koji zapošljavaju do 50 radnika da je sukladno odredbama čl. 19. Zakona o zaštiti na radu (NN, br. 59/96, 94/96, 114/03, 100/04, 86/08, 116/08 i 75/09) data mogućnost da sami obavljaju poslove zaštite na radu, da ih povjere svom ovlašteniku odnosno da ugovore obavljanje tih poslova s pravnim osobama ovlaštenima  za obavljanje poslova zaštite na radu.

Pravilnik o programu i načinu provjere osposobljenosti poslodavca ili njegovog ovlaštenika za obavljanje poslova zaštite na radu (NN, br. 114/02 i 29/05) propisuje način osposobljavanja poslodavca ili njegovog ovlaštenika koji sami namjeravaju obavljati poslove zaštite na radu. Člankom 4. navedenog Pravilnika je propisano da to osposobljavanje obuhvaća polaganje općeg dijela stručnog ispita iz zaštite na radu, a koje je propisano Pravilnikom o polaganju stručnog ispita stručnjaka zaštite na radu (NN, br. 114/02 i 126/03 - nastavno: Pravilnik).

Druga je mogućnost da završe odgovarajuća specijalistička usavršavanja iz područja zaštite na radu kod pravnih osoba koje su registrirane za poslove obrazovanja odraslih temeljem odobrenja ministarstva nadležnog za prosvjetu.
Imajući u vidu visoke troškove takvih seminara  smatramo da prednost treba dati polaganju općeg dijela stručnog ispita, za koji je točno definirana pravna regulativa, koja je dostupna na web stranicama Narodnih novina a čiji popis se nalazi ovdje - .doc datoteka.

Osim prethodno navedene kategorije poslodavaca, opći dio stručnog ispita moraju položiti svi oni radnici poslodavaca koji zapošljavaju 50 ili više radnika, a zaposleni su kod istih kao:
- suradnici u službi zaštite na radu kod djelatnosti definiranih u čl. 5. st. 1. Pravilnika,
- samostalni stručnjaci zaštite na radu kod djelatnosti definiranih u čl. 5. st. 2. Pravilnika,
- stručnjaci zaštite na radu u sastavu službe zaštite na radu kod djelatnosti definiranih u čl. 5. st. 2. Pravilnika, te
- suradnici u službi zaštite na radu kod djelatnosti definiranih u čl. 5. st. 2. Pravilnika.
Obrazac za prijavu općeg dijela ispita možete skinuti na ovom linku - .doc datoteka.

OPĆI I POSEBNI DIO STRUČNOG ISPITA ZA STRUČNJAKA ZAŠTITE NA RADU

Opći i posebni dio stručnog ispita moraju položiti svi oni radnici poslodavaca koji zapošljavaju 50 ili više radnika, a zaposleni su kod istih kao:
- voditelji službe zaštite na radu kod djelatnosti definiranih u čl. 5. st. 1. Pravilnika,
- samostalni stručnjaci zaštite na radu kod djelatnosti definiranih u čl. 5. st. 1. Pravilnika,
- stručnjaci zaštite na radu u sastavu službe zaštite na radu kod djelatnosti definiranih u čl. 5. st. 1. Pravilnika,  te
- voditelji službe zaštite na radu kod djelatnosti definiranih u čl. 5. st. 2. Pravilnika.

Osim prethodno navedenih kategorija, opći i posebni dio stručnog ispita moraju položiti svi stručnjaci zaštite na radu pravnih osoba ovlaštenih za obavljanje poslova zaštite na radu, a koji su definirani odredbama čl. 8.
Pravilnika o uvjetima pod kojima pravne osobe mogu obavljati poslove zaštite na radu (NN, br.114/02 i 126/03) .
Obrazac za prijavu općeg i posebnog dijela stručnog ispita možete preuzeti ovdje - .doc datoteka.

Stručni ispit se prijavljuje i polaže pri ovom ministarstvu, cijena ispita je 800 kn za opći dio te 1200 kn za opći i posebni dio, a polaže se u jednom danu.

Pitanja s ispita za polaganje stručnog ispita za stručnjaka zaštite na radu možete pronaći na našoj stranici ISPITNA PITANJA.

VIŠE INFORMACIJA:
1. PRAVILNIK O POLAGANJU STRUČNOG ISPITA STRUČNJAKA ZAŠTITE NA RADU (NN 114/02).
2. Stručni ispit za koordinatora zaštite na radu na fazi projektiranja i fazi izvođenja radova

¸

Dizajn i izrada portala by eStart - izrada web stranica i rješenja za poduzetnike